Η επιστροφή της Ιφιγένειας

Η επιστροφή της Ιφιγένειας

Η πιανίστρια, χορεύτρια και ηθοποιός Τατού Δέδε και ο σκηνοθέτης και ηθοποιός Μανώλης Ιωνάς αναδεικνύουν την ευαισθησία αλλά και την οξύτητα του ποιητικού έργου του Ρίτσου σε μια παράσταση που παντρεύει τον ποιητικό λόγο, τον χορό και τη μουσική σε μια σύγχρονη προσέγγιση με ευαισθησία, χιούμορ και οξύτητα. Μια διείσδυση στις πολλαπλές πτυχές της γυναικείας οντότητας και μια αναζήτηση στις φυλική, κοινωνική και πολιτική διάσταση της ύπαρξής της.

Η επιστροφή της Ιφιγένειας γραμμένη το 1972 ανήκει στην «Τέταρτη Διάσταση» ένα υποβλητικό έργο του ποιητή που περιλαμβάνει πολύστιχα ποιήματα με τη μορφή θεατρικού μονολόγου και έχουν αντλήσει την έμπνευσή τους από την ελληνική μυθολογία, γραμμένα από το 1956 έως το 1975.
Σε μια κρίσιμη για την Ελλάδα εποχή ο Ρίτσος είναι πιο επίκαιρος από ποτέ. Χρησιμοποιώντας ως πρώτη ύλη την αρχαία ελληνική τραγωδία μιλάει για τη σύγχρονη Ελλάδα και τους ανθρώπους της μεταφέροντας το βάρος στις ουσιαστικές υπαρξιακές αγωνίες για την αλήθεια, για την πατρίδα, για τους αγώνες και τη σημασία τους. Ζητήματα που αναδεικνύονται εξαιρετικά φλέγοντα σε ένα περιβάλλον κοινωνικής, πολιτικής, οικονομικής και ηθικής κρίσης, όπως η Ελλάδα του σήμερα. Σε μια εποχή αγωνίας και λήθης ο Ρίτσος με το έργο του υπογραμμίζει την ενότητα και τραγικότητα του Ελληνισμού μέσα στους αιώνες, με την βοήθεια μιας γλώσσας εκρηκτικά σύγχρονης. 

Συμμετοχή στο United Solo Theatre Festival 2014 στην Νέα Υόρκη
Συμμετοχή στο Διεθνές Φεστιβάλ Δρόμου 2013
Συμμετοχή στο Φεστιβάλ αρχαίας Ολυμπίας 2013
Συμμετοχή στο 1ο Φεστιβάλ "Ερμηνείες στην Ερμιονίδα" 2014