Σύγχρονα και επίκαιρα

Σύγχρονα και επίκαιρα

Βασισμένο στο μονόπρακτο "Αναπαραδιάδης" και σε ποιήματα του Γεώργιου Σουρή

Πριν 130 χρόνια, το 1884, ο Γεώργιος Σουρής έγραφε και παρουσίαζε το θεατρικό μονόπρακτο Ο Αναπαραδιάδης.
Βρισκόμαστε στην πρωτεύουσα, στη γνωστή οδό Αιόλου στα τέλη του 18ου αιώνα. Ο Αναπαραδιάδης, ένας νεαρός δικηγόρος, καταδιώκεται από τον Σπαθάδη ενωμοτάρχη και φοροεισπράκτορα γιατί χρωστάει τον φόρο επιτηδεύματος. Ο Αναπαραδιάδης προκειμένου γλυτώσει την καταβολή φόρου και τη φυλάκιση μπαίνει κρυφά στο σπίτι μιας "γεροντοκόρης" της Μελπομένης. Εκείνη, αρχικά αναστατώνεται γιατί νομίζει ότι είναι κλέφτης. Στη συνέχεια όμως αρχίζει να τον καλοπιάνει και να τον περιποιείται. Σε λίγο καταφθάνει και ο αδελφός της που δεν είναι άλλος από τον ενωμοτάρχη Σπαθάδη… Και εκεί ξεκινάει η ιστορία! Μια ιστορία καθημερινή, όπου χαρακτήρες χτίζουν μια κανονικότητα και αντιπαρατίθενται απέναντι στο ηθικό και στην αδικία.

Φαρσοκωμωδία ηθών σε έμμετρο ξεκαρδιστικά χιουμοριστικό λόγο, εμπνευσμένο από την αιώνια ελληνική πραγματικότητα.
Κλασσικοί χαρακτήρες της Παλαιάς Αθήνας ο Ενωμοτάρχης, ο δικηγόρος και η κλασσική "γεροντοκόρη" ζωντανεύουν μπροστά μας και μας θέτουν ζητήματα εξουσίας και κρατικού μηχανισμού αλλά και πιο απλά, καθημερινά ζητήματα όπως το ότι ο καθένας θέλει να κάνει τη δουλειά του με οποιοδήποτε τίμημα, τα τέρατα της καθημερινής μας ζωής που μπορεί να είμαστε κι εμείς.
Τα κουστούμια και τα σκηνικά εποχής μας βάζουν στο κλίμα αλλά και μας κλείνουν το μάτι όταν μας λένε ότι όσο κι αν προχώρησε η τεχνολογία η νοοτροπία μας θέλει πολύ δουλειά ακόμη.